Deelnemers in een avond klaar stomen om goed voorbereid een interview af te kunnen nemen. Dat was de voorwaarde om het Oral Historyproject over bijzondere en verdwenen beroepen in Zeist goed te kunnen starten. Een uitdaging die ik samen met Cees Baan ben aangegaan. Samen hebben we een interviewtraining opgezet waarin de do’s en don’ts van het interviewen voorbijkomen en de deelnemers actief zelf aan de slag gaan met verschillende interviewtechnieken. Na een avond tips, tricks, serieuze oefeningen en een vrolijke noot zijn de deelnemers op de hoogte van de basisprincipes.

Inmiddels zijn er 24 vrijwilligers actief aan de slag met het interviewen voor het Geheugen van Zeist. Dat heeft tal van bijzondere verhalen opgeleverd die allemaal zijn terug te lezen op de website.

Zeistenaren interviewen Zeistenaren

Het Geheugen van Zeist is de naam waaronder tien erfgoedorganisaties uit Zeist samenwerken met als doel de geschiedenis van Zeist beleefbaar te maken voor zoveel mogelijk mensen. Een van de projecten dat is opgestart is Oral History – gesproken geschiedenis. Een van de onderwerpen is een  het verzamelen van verhalen van Zeistenaren waarbij de nadruk ligt op hun werkzame leven. Zo wordt geprobeerd een goed beeld te krijgen van verschillende beroepen of winkels/bedrijven in Zeist. De mensen die hierover nog iets kunnen vertellen worden zo langzamerhand oud en het is goed om nu deze verhalen te verzamelen en vast te leggen.