In de jaren 2014-2018 wordt honderd jaar na dato de Eerste Wereldoorlog (WOI) herdacht. Dit onderwerp heeft in Nederland nog weinig bekendheid, omdat Nederland niet deelnam aan die oorlog en neutraal bleef. Dat neemt niet weg dat destijds ook in ons land – en zeker ook in de provincie Utrecht – de gevolgen van de oorlog voor iedereen merkbaar waren en een grote invloed hadden op het dagelijks leven. In de provincie Utrecht hebben zeven partijen de handen ineen geslagen om dit onderwerp gezamenlijk voor het voetlicht te brengen. Dat doen zij onder andere via een gemeenschappelijk educatief project, dat waar mogelijk wordt gekoppeld aan lokale en landelijke initiatieven (zoals de canon van Nederland). Het project zal ook na 2018 beschikbaar en in gebruik blijven.
Landschap Erfgoed Utrecht vroeg mij om in de startfase van deze samenwerking als coördinator aan de slag te gaan en de samenwerkende partijen met elkaar te verbinden, de lijnen naar het onderwijs te leggen en een opzet te maken voor website. Ook de plannen voor communicatie naar scholen lagen op mijn bordje.
Personages uit WOI vertellen hun verhaal
Binnen de provincie Utrecht werden door verschillende musea en erfgoedorganisaties tentoonstellingen rondom WOI georganiseerd. Om te voorkomen dat het verzamelde materiaal daarna weer in de vergetelheid zou verdwijnen, vormt het bronmateriaal uit de diverse collecties de basis van het educatief materiaal dat op http://www.geschiedenislokaalutrechtwo1.nl wordt verzameld. Omdat droog bronmateriaal de meeste scholieren niet gelijk uitnodigt tot nader onderzoek zijn er een viertal filmpjes gemaakt die de thema’s rondom WOI die in de provincie speelden, inleiden. Scholieren hebben er zelfs met veel plezier aan meegewerkt! In de filmpjes staat Elisabeth Bentick, Huisvrouw Annie van Dijk, Soldaat Geert Been en Belgische vluchteling Frans Nagel centraal.
Sjaak & Nout producties heeft de filmpjes gemaakt. Op twee ijzig koude winterdagen is er gefilmd op historische locaties. Bij zowel Kasteel Amerongen al op Fort bij Vechten waren we welkom.