In het voorjaar van 2014 was in de Kunsthal een bijzondere expositie te zien De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen. De expositie was een initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de Stichting Musea en de Herinneringscentra 40/45. De meest bijzondere voorwerpen uit (de depots van) deze musea, andere musea én uit privécollecties van het Nederlands publiek vormden samen de inhoud van de tentoonstelling.

Voorzitter NC Joann Leemhuis-Stout in gesprek met curator Ad van Liempt.

Voorzitter NC Joann Leemhuis-Stout in gesprek met gastcurator Ad van Liempt.

Na een maandenlange zoektocht heeft gastcurator Ad van Liempt 100 voorwerpen uitgekozen die voor het eerst samen te zien waren: de witte vlag gedragen tijdens de capitulatie van Rotterdam, het vermommingsbrilletje dat Hannie Schaft droeg om uit de handen van de Duitse bezetters te blijven en het knuffelbeertje dat de negenjarige Margreet Kuiper in het Japanse interneringkamp vond, zijn enkele voorbeelden. De 100 voorwerpen samen vertellen het verhaal van de Tweede Wereldoorlog op een nieuwe manier. Achter elk voorwerp schuilt een verhaal van ontroering, huivering of verbazing. Aan de hand van de voorwerpen die hij voor de tentoonstelling had uitgekozen vertelde hij over verschillende aspecten van de Tweede Wereldoorlog in Nederland en Nederlands-Indië.

Congresorganisatie

4-5mei-projectRondom deze unieke tentoonstelling werd vervolgens een aantal bijeenkomsten georganiseerd. Voor de organisatie van de onderwijsconferentie Leren van de oorlog vroeg het Nationaal Comite mijn hulp. Niet alleen educatieprofessionals en docenten waren aan het woord ook leerlingen leverden een bijdrage aan het programma. De conferentie vond plaats in de Kunsthal in Rotterdam. De deelnemers werden zo in de gelegenheid gesteld om ook de tentoonstelling te bezoeken.

Educatief congres